30.5.11

Dari bawah

Dari akar pokok ke pucuk nyok

28.5.11

Currypup

antara ni ada yg xda intinya.. lebihan tepung.. goreng ajalah.. kembung semacam ja... ala2 ada inti..

26.5.11

train baru bukit bendera



keretapi bukit bendera.. masa aku g ni baru buka 5ari..  ini aja yg sempat diambil.. skarang dah xda mod tuk ambik gambar..

masa kami naik tu sekitar 11minit.. paling laju boleh set 3minit... dairet.. xda tukar2 train.. aku macam suka naik yg lamanya ketapi ja... coz lbh unik.. n sentimental.. wakaka...

24.5.11

Masa Terus Berlalu


Siang berganti malam...
malam berganti siang... 
masa terus berlalu..
tanpa kita sedari..

pejam celik pejam celik..
dah berapa umur kita..
apa yang kita kejar..
apa perancangan kita..

masih lalai dan alpakah kita..
masih mencari2kah arah tujuannya...
masih di awangan2kah kita..
masih terlalu mengejar duniakah kita..

kebanyakannya dunia sudah sempurna..
tapi bagaimana pula dengan akhirat.. 
ayuh mari kita sama2 berfikir..
kini kita berada dimana..

setia saat amat bererti..
jangan sia2kan masa anda..
sama2 kita ingat memperingati..
semuanya akan hilang sekelip mata..


22.5.11

kembali merempit gaya baru...

woooo... nak buat apa neh... nak melepak tepi laut kah? hehehe.... ok cuba tengok betul2... apa yg pelik.. yeah skarang aku memandu motosikal siap pakai glove.. sapa nak beli.. RM40... motif sebenar pakai ni adalah untuk keselamatan lah.. kalau terjatuh ka apa.. kuranglah sikit geseran pada bahagian tangan dan jari jemari...

satu lagi sebab.. cuba teka.. hehehe.. xmoh tangan hitam separuh.. sebelum ni aku pun sama ja macam org lain.. xsuka pakai glove... start keja kat sini.. ada g satu training nih.. mengajar balik cara memandu motosikal cara yg betul.. tiba2 aku pun ada bnyaklah kesedaran sivik.. sebelum2 ni aku abaikan jua.. so tiap kali sebelum jalan.. aku akan check seimbas lalu.. samada naik kereta @ motor..

 masa memandu jua kalau boleh biarlah pakai kasut bertutup.. kalau selipar tu bahaya skit..

first yang paling penting check minyak.. kalau pinjam motor kawan.. pastikan meter minyak dia xtipu ok.. hehehe.. aku pernah terkena... minyak habis masa tengah memandu.. meter tunjuk separuh lagi.. padahal minyak dah kering... baiklah masa tu stesen minyak dalam 300meter ja.. dekatlah nak tolak.. kalau x.. jenuh jugalah.. gara2 pinjam motor orang tapi xbertanya tips2 motor tuan punya..

tahap minyak juga kenalah alert.. kalau ke tempat yg susah nak dapat stesen minyak.. isilah siap2 bg penuh.. penat nak tolak nanti..

signal pun penting juga.. tengok menyala atau x..

lampu depan ni penting.. terutamanya di awal pagi.. kadang2 kita start memandu siang.. tp sampai ke malam.. jgn dah malam baru tergagau2..

lampu brek belakang jua yang paling penting.. orang xnampak kita nanti terutamanya waktu gelap..

cermin pandang belakang ni salah satu aset penting.. bila ada.. pandai2 plak p buka.. haishh manusia.. dalam cermin tu biar nampak bahu kita sedikit saja.. cermin pandang belakang ni banyak kegunaannya.. kita boleh nampak apa yang bakal datang kearah kita.. jangan main taram tengok depan ja..


dah selesai check semua.. pegang handle dalam keadaan yg selesa.. jangan rapat sangat.. agak2 bagi ibu jari tu selesa nak tekan horn...signal... posisi badan juga penting.. kena bg selesa dari atas smpailah ke bawah..

bila memandu.. jangan asyik tengok depan dengan jarak yg dekat aja..

skali skala tengok jua jarak yg jauh.. supaya kita tahu apa yg terjadi di hadapan.. ada lubang kah.. apa kah.. sempatlah merancang laluan kita...

ada gaya x nak bawa motor besar.. hahaha.. xdalah.. nak cakap.. pakai helmet tu... ikat kejab2.. pastikan satu jari ja kat bawah dagu tu.. talinya jangan longar2..

masa balik kerja.. ada pakcik tu tegur.. "wah hang ni.. siap pakai glove..."
aku kata "takut hitam pakcik.. kalau pagi plak sejuk sampai ke tulang.."

walaupun itu bukan alasan yg tepat... janji bagi orang faham kenapa kita pakai glove tu.. mmg r orang akan kata macam2.. eleh naik motor kapcai pun nak pakai jaket ngan glove ka... kita fikir kalau benda nak jadi.. sekurangnya.. kesannya akan kurang sedikit...

senantiasalah pakai helmet untuk keselamatan diri.. bukan hanya pakai helmet sebab takutkan polis..

rancanglah pemanduan anda dengan berhati2... jangan gopoh2... apa2 pun.. jangan lupa baca doa naik kenderaan..

pertanyaan--> ok x kalau aku beli motor besar.. masih 50-50... please feedback..

20.5.11

Tekanan

Kenapa air xnak turun.. tension makcik.. tiap kali tuang air dalam botol neh mesti jadi cengini

=) akhirnya penuh jua... sebab tekanan dari udara.. dan jadilah tekanan perasaan wokeh

18.5.11

Adaptor

Mahal juga erk adaptor nih.. kalau xpenting.. xda lah aku beli.. dah lama rosak.. aku bedal guna adiknya adaptor.. skarang dia dah nak guna balik... terpaksalah beli juga...

sedikit perbezaan dengan lama n baru.. yg baru dah da new design.. nampak lebih kukuh lagi... yang lama.. ada wayer yg dah terputus.. sorilah xdapat nak capture.. malas nak ambik betul2.. hehehe..

yang baru adik ambik kat dia.. xkisahlah.. jnji ada.. ok pas neh.. biarkan aja wayer ni terikat baik2 macam ni.. masa nak simpan.. wayer jangan main serabut aja.. hehehe.. sbb tu lah boleh rosak.. aku kan usung jah laptop kemana saja sebelm nih.. kat kedai pun aku usung.. jab dalam bilik.. jab depan tv..

nak kongsi sedikit pengalaman.. memang susah nak ambik gambar sesuatu objek jika color hitam.. contohnya adalah adaptor ni lah.. macam mana nak menunjukkan ianya adalah petak dan nak fokus di mana wayernya.. time keja dulu aku selalu gak dapat masalah ni.. kena capture beberapa kali n  objek tu pun kena di gerakkan2.. atau di pusing2 tuk mendapatkan pengcahayaan yg betul2 terang.. coz tuk tangkap objek gelap aku lebih suka offkan flash.. cuba anda plak.. senang x.. entah bagi aku agak susah lah..

17.5.11

baik punya landing

hitam dan putih terpisah.. dek kerana masa momentum jatuh.. angin dari kipas dah berikan daya tolakan.. terpisahlah hitan dan putih..

kau nampak ka tidak nih apa yg aku maksudkan..

16.5.11

Yagi Uda

Eh masih ada orang gunakah yagi uda.. ada2.. aku... =)..
zaman dah cangih mangih pakai astro.. aku masih pakai yagi uda.. a'aa bil astro kena potong.. kena pasang yagi uda.. muahaha.. tipu jah..
masa g beli, bukan main lagi.. kobar2.. ambik yang terbaiklah konon.. sekali balik.. ha ambik kau.. xreti nak pasang.. kertas manual pun xda.. ada 2bahagian besar, 2bahagian kecil.. xtahu nak sambung macam mana.. adakah ianya 2tingkat? pikir2.. cuba2.. tanya2 idea orang lain.. hehe baru dapat... rupanya kena sambung dua yang besar nih.. hahaha.. jakun... selalunya beli yang kecil aja.. ni kes dah tersalah belilah.. malas nak g tukar.. belasah ajalah..

dah siap pasang.. kenalah tunggu orang kuat aku, untuk pasang kat atas bumbung.. hahaha yang ni tukang sibuk aja.. asyik tanya apa tuh.. apa tuh.. last2 malas dah nak jawab.. jawab jah tulang ikan.. ni bukan tulang ikanlah.. tahu pulak dia..
aku beli jenis ini sebab semuanya aloi.. lagi satu brand tu plastik.. dasar pemalas.. hehehe.. untuk guna jangka masa yang panjang. yang jenis plastik tu bahaya.. hujan panas.. hujan panas.. berapa tahun sangatlah boleh tahan kan..

alamak brand ini plak.. just ada satu aja tempat untuk pasang coaxial cable.. kat booster nak pasang coaxial ni kat UHF @ VHF? kenalah try n error.. pasang kat VHF, TV1 & 2 aja yang dapat, lain2 xdapat langsung, tukar pasang kat UHF, dapat TV3, NTV7, TV8, TV9....TV1 & 2 xberapa clear.. then.. malas dah fikir2.. potong sikit coaxial cable.. jump kan aja kat input UHF dan VHF.. dah setle.. dah dapat semua.. cuma ada juga yang xberapa nak clear.. masih ada noise.. bolehlah..

aerial tv dalam kedai ja yang cantik jelas dan nyata.. memang terbaiklah dapat signalnya.. orang yang mai selalu tanya, eh pasang astro kah? tak tak.. aerial yagi uda ja.. aku pelik.. kenapa xboleh dapat signal sebaik itu..
 
besi2 arial ni pulak, kita boleh buat main mercun.. zaman kanak2 dulu, suka buat mercun bom.. potong besi dalam 3inci.. ambik kabat dari bunga api.. then mampatan dalam besi arial nih.. letak satu bunga api sebagai sumbu.. then ketuk2 sekuatnya dengan hammer bagi kemek2 besi tu supaya lebih kejab.. masa tu xsabar nak tunggu malam.. tuk lawan menyerang.. muahaha.. zaman2 xcerdik.. xkah masa ketuk2 dengan hammer tuh boleh adanya percikan api dan boleh buat meletop masa tu juga.. apa2 pun sangat best..

ni budak jakun yang takut nak main mercun pop.. adakah patut sampai pakai kasut boot..untuk safety agaknya.. pastu ada juga mercun yg terjatuh dalam kasut.. dah meletup dalam kasut...=)

14.5.11

ketahuilah akan kebolehnya

di suatu malam yang sunyi sepi... semua kereta dah xda..

dah lewat malam.. kebanyakan stesen minyak dah tutup.. aku pun mencuba akan kebolehannya... sebelum ni xpernah test pun.. hehehe... masa nilah juga nak test power.. sempat ka sampai umah ni...

rumah lebih kurang lagi 1KM.. uwaaaa reminder range dah 0KM... janji kereta boleh lagi berjalan.. agak2 sempat x aku sampai rumah... =)

alhamdulilah sempat sampai rumah... aku pun pinjamlah dulu minyak petrol yg dalam tong khas untuk motor... big bos punya.. adalah kot dalam RM8 macam tu tuang dalam kereta ni... aik.. meter xnaik juga... maintain.. sempat kah ni nak smpai petrol pam.. paling dekat 5KM dari rumah.. belasah ajalah.. test lagi disiang hari plak.. hehehe..

xkena tolak.. smpat smpai.. terus isi penuh sepenuhnya... bila dah g keja.. malas nak g isi.. just dairet g keja.. balik keja..

wah 488KM.. boleh smpai KL dah ni... hahaha.. tipu aja... meter range tu just estimate aja.. xbetul pun...

kesimpulannya.. masa kita beli kereta @ motor.. test power dulu minyak yg sedikit tu dapat bertahan lama mana.. pastu bolehlah kita tahu sejauh mana akan kebolehannya...

kereta ni aku jarang2 naik sebelum ni.. dek kerana kancil adik dah ambik... terpaksalah aku naik kereta ni n motor secara berselang seli.. nak g over the sea tu..

10.5.11

theme : me n u

katak dan lady bird

 
Gud morning.. mari bersarapan..


Haiyakkkkk...


Yes! golll.. oit ingat bola sepak kah gol2.. 


Dah lapo.. Meh kita makan dulu..


main siram2 air la pulak

 
mari main paint ball.. eh bukan erk.. 

 
Yeah smash...

 
hari sudah mahu malam.. cepat2 sediakan unggun api..


aktiviti bakar membakar.. sedapkah bakar marshmallow..  haha yang biasa pun aku xpenah makan.. budak kg katakan..

 
Hah!.. tahu takut..


  
bila dah ngantuk.. sediakanlah tempat tdo..


Best kan kalau dapat tdo sambil memandang langit.. melihat cahaya bulan dan bintang2 yang berkerlipan.. semua hanya angan2.. hahaha.. Ok selamat malam semua..

persoalan untuk entri kali ini.. kenapa aku perlu pilih theme ini? penting sangatkah.. someone tu tahu kot..

muahahaha... pada asalnya aku pun xtahu berapa kali theme ni akan tukar.. selalu buka tenet time malam jah.. skali dapat idea nak buat entri ini.. kenalah alert 24jam.. setiap 2jam benda alah ni bertukar.. usaha tangga kejayaan.. bak kata kawan2.. sungguh gigih.. janji nampak comel..


Merepek jab 
Sebelun sign in kat google nih.. aku baru terperasan akan menda nih.. sblm ni macam lain dianya front page.. teringat plak kat ????



Selamat memilih theme yang sesuai dengan jiwa anda.. =)

8.5.11

bunga kerak nasi

ingat lagi x kat rumah pokok aku.. inilah hasilnya.. lbh kurang selama 3mg aku try capture skit2... 

video

dek kerana dah kerja.. so xdapatlah nak buat yg terbaik.. suka tengok pokok2 ni membesar sampailah berbunga.. terasa satu kenikmatan... keunikan... betapa besarnya kuasa ALLAH...

6.5.11

Pasar

Pasar Siti Khadijah Kelantan

 
Antara koleksi setem ku..

Kalau ke kelantan.. mesti nak singgah kat pasar ni... mula2 cakap xda nak shoping apa2.. tp tipu jah.. nanti mesti terbeli juga apa2.. =)... haritu beli tudung 3helai.. dan kain telekung.... dari dulu dah terbiasa guna kain besar dan ada cop jenis tu.. baru sedap skit pakai..  kalau beli yang dah siap skali dengan telekung tu mana muat.. bukan sebab gemok2... tp senteng ok..

lain2 beli buah dokong, keropok lekor, dan cangkul kecil..

macam2 ada.. cuma bijaklah dalam berbelanja..

tunggu ada camera cangih skit tuk ambik gambar ala2 dalam setem tu.. =).. bilakah itu... hehe..

masa ni saja main tekan2 dari tingkat 3.. melihat adik2 rombongan sekolah ke pasar..
Related Posts with Thumbnails