30.9.11

Tanpanya ia lembik...

 
ayoh mari teka.. apakah ini... flash di on kan.. kadang2 flash tu merosakkan gambar.. kadang2 jua flash boleh buat gambar tu jadi unik...

setelah flash di off kan... inilah jawapannya.. telur ayam kampung.. jawapan anda lari jauh x?

pernah tengok dak telur ayam tanpa kulit yang keras... macam nilah rupanya.. lembik aja.. ada kulit yg nipis... along cakap telur ni keluar awal sehari... entah aku pun xtahu... 

selalunya mana boleh nak dirikan telur ayam kan.. yg lembik nih bolehlah..

saja gedik2 ambik gambar bnyak2.. leh koshare2... xsalah kan..

pastu tuk peningkatan diri macam mana nak ambik gambar bagi lawa.. letak background file hitam.. kalau x.. nmpak objek2 lain yg ada kat belakangnya.. bila ada background yg kosong.. gambar nmpak menarik skitkan.. terus fokus kat objek..

27.9.11

lempok

buah dorian yg keras tu.. jgnlah dibuang.. sygkan..

kupas2.. asingkan yg keras n yg lembut...

gamak2 sket sngat.. masukkanlah dalam peti ais dulu.. then bila buah ada lagi bolehla digabungkan.. yg keras diblendkan dulu..

ayoh mulakan kacau.. kacau.. n kacau.. tambahkan sedikit gula putih....

kacaulah sampai kering macam ni.. ambik masa dalam 2-3jam.. then dah boleh bungkus2.. simpan dalam peti ais.. boleh tahan setahun.. nanti nak buat kuah dorian bolehla masukkan lempok ni.. makan roti jala cicah kuah manis.. oh sedapnya...

25.9.11

My kampung

Meh kongsi skit tempat2 yang sering menjadi tempat lepakku masa kecik dulu.. jalan nih, tinggi tahu.. masa musim durian selalunya akan jatuh pada cuti sek.. sangat gumbira coz boleh buat duit.. pagi2 pas subuh tu dah sibuk2 kayuh basikal.. pastu lawan plak sapa yang boleh kayuh sampai atas.. kalau dari awal2 dah tukar gear rendah.. bolehlah kayuh sampai atas.. kalau di awal lupa untuk tukar gear rendah... pakai suku bukit ja dah kena tolaklah.. penat..

naik atas nih untuk kutip durian kat dusun.. masing2 belagak xbawa guni.. lepas kutip ja durian, pergilah cari pokok2 yang menjalar... buang2 daunnya.. ok dapatlah tali.. hehe.. zaman2 xberapa nak cukup matang.. ikat baik2.. gantung kat handle.. sebab naik basikal lerun.. xda raga.. bila balik lah yang best.. turun bukit.. laju ja.. nanti terhentak2.. ada ja durian yang tergolek2 jatuh.. sangat seronok detik2 itu.. boleh ketawakan sepupu2.. bila kena kat diri sendiri.. mulalah jerit.. oit tunggulah aku..

balik ja bukan makan pun.. juallah.. coz memang xmakan durian.. hanya pengemar kutip durian.. dan tahu pokok mana buahnya sedap dan terbaik.. apa lagi.. sapa yang pandai jual.. dapatlah bnyak duit.. buah yang elok jual.. buah yang mangkaq (keras), kupas2 then blend.. letak gula.. kacaulah atas api buat lempok pulak.. dari kecik dah cari duit poket sendiri.. kadang2 hasil durian dari cuti 2mg tu aja sampai boleh beli basikal.. siapa bijak dan rajin dapatlah banyak habuan.. dah abis cerita nakal berkaitan durian..

ni pulak tempat lepak untuk memancing.. hehe.. ikut sepupu.. dia yang kena tolong letakkan cacing.. aku tahu baling joran ja, then tarik bila umpan dimakan.. dapat ikan suruh sepupu bukakkan mata kail dari mulut ikan.. xsampai hati plak... kat sini xdapat sangat banyak ikan.. banyak ikan pedukang aja..

kat area sini plak, xda buat apa2.. saja2 sekadar lepak2 waktu petang.. sebenarnya rumah bukanlah betul2 tepi laut ka apa.. semuanya agak jauh.. ada yang di kg sebelah.. ada yang di hujung kg.. kira tinggal kat tengah2.. area rumah ada bukit2 ja.. =)

sekarang dah tua2 nih.. g naik bukit tinggi tu tuk kuarkan peluh.. hehehe..

g kat jeti tepi laut tuk bawa anak2 buah tengok bot..

masa dah jadi engineer pun.. masih lagi kacau lempuk.. pas tutup kedai kul 10mlm.. mulalah aktiviti kacau lempuk smpai kul 12mlm... selalunya masa dah keras tu lah kena kacau,.. masa cair.. mak @ along dah pulun  kacau.. mereka mmg bijak.. t g kilang g jual kat kilang plak..

macam2 kan sumber rezki yg ada.. jgn malu jangan segan(pemalas)..

23.9.11

titisan air hujan

gambar ni.. genap 10000 kali aku dah tekan camre handphone aku selama hayatnya 3thn... klik large boleh lihat running number... mmg aku xpenah edit... biar aja smbung berterusan...

saja membuat percubaan capture titisan air di waktu pagi.. yg ni panggil embun kah... titisan air hujan lbh tepat kot.. hehehe.. bila malamnya hujan lebat.. pagi2 mmg cantiklah view titisan2 air ini..

xberapa nak menjadi..

jenuh nak duduk diam kaku.. gerak skit aja.. lalat tu pun terbang...

bila dah ada dslr nanti.. nak cuba ambik gambar didalam air tu plak..  macam kat hanger color biru yg bawah.. titisan air no 4 dari kiri... dalam tu boleh dilihat suatu lagi hanger hijau di dalamnya.. xnampak erk? huhu... tunggu erk aku beli dslr dan lens macro...

macam yg ni.. nampak x ada gambar akar didalam titisan air tu.. guna camre aku ni xdapatlah nak capture.. kena pakai yg canggih manggih skit.. macro oh macro...

21.9.11

pembelajaran tika ke ipoh

mula2 jem kat bukit merah.. rupanya ada polis.. kereta canggih2 semua kena tahan.. hari tu aku bw cukup2 makan.. kereta kancil dah xboleh jalan coz barang2 penuh di belakang.. seat belakang pun dilipatkan.. then jem plak kat area bukit2 sblm masuk terowong.. ada lori rosak..

macam2 soalan yg diajukan.. seperti biasalah.. smpai penat jua nak menjawab itu apa.. ini apa.. kenapa macam tu..

sampai area terowong... lagilah macam2 soalan.. bila ditanya aku jawab.. dia macam xpercaya kat atas terowong ni ada bukit... bila dah keluar.. aku slowkan kereta.. suruh dia tengok sampai atas.. baru dia percaya.. susah jua nak mendidik... kena ada bnyak kesabaran..

baliknya kami naik bus.. pada mulanya dia xmau naik.. dia nak balik ngan kereta juga.. pujuk2.. ok.. dah seronok plak naik bus.. macam budak2 lain yg selalu aku jmpa.. akan berlari2 dalam bus.. nak tngok sapa kat depan dia.. sapa duduk kat belakang dia..

"bus ni ada losen tak"... aku dah pening kepala fikir.. hmm jawab ja tak ada.. padahal xfaham.

"abis tu macam mana hanan nak turun nanti.. hanan nak tekan losen"... oh rupanya dia tengah cari loceng... dia ingat lagi walau dah 7bulan berlalu masa naik bus rapid tu..

makan2 nuget... xsmpai 3minit,.. aku dah dok cakap sorang2 rupanya..

setelah 2jam tdo atas seat.. dia mulalah buat aksi bebas.. smpai ke atas bus nak tdo macam ni... satu kaki dijengkekkan tuk tahan dari jatuh.. dekat sejam jugalah dia tdo ngan aksi begini..

pergi balik jem.. baliknya jem coz tengah pebaik jalan...

ada orang jenis xsuka bawa budak2 g travel.. tapi bagi aku.. aku lebih suka bawa.. macam2 yg mereka dapat pelajari.. =)

18.9.11

popcorn

g beli kat supermarket.. then ambik 2genggam sudah.. jangan tamak... basuh2..

masukkan sedikit air dan butter dalam 4sudu.. biarkan cair.. better guna periuk jenis high temperature

dah panas.. tuangkan jagung kita tadi... cepat2 tutup periuk...

pop..pop..pop... tunggulah sampai  dah abis meletup2.. terus tutup api..

video
macam nilah contohnya bila dok pop... pop...pop.... pinjam video yg along ambik guna bb dia..

kan aku dah kata jangan tamak.. bnyak nih.. tuanglah dalam bekas.. pilihlah.. mana tahu kot2 dah hangit yg kat bawah sekali..

ambik kuali besar.. agak2 smua pop corn tu boleh masuklah.. masak gula bagi cair dalam 6-8sudu... then masukkan butter dalam 4-5sudu.. tunggulah sampai jadi cam caramel...

nak masukkan butter dulu then gula pun boleh... nak masukkan dua2 terus skali pun boleh...

masukkan popcorn kita tadi dalam kuali caramel... kacau2.. smpai sebati...

sebenarnya butter n gula tu main agak2 ja.. entah tngok along main campak2 ja.. cuba buat dulu.. pastu anda agak2 sendirilah ya.. kalau manis sngat silalah kurangkan gula.. kalau xmanis.. tambah lagi sikit gula..

ayoh jom kita menonton tv smbil makan pop corn..

15.9.11

Di sebalik cerita pisang

Macam2 ada dari pokok pisang...  semua boleh guna..


Ada daun pisang.. satu daun 20-30sen.. 1kg = RM1.50... selalunya kita guna yg agak2 pucuk lah.. daun yg tua2 mana boleh guna da.. nanti daun pecah2..

ok time nih kemuncak kehabisan daun pisang.. pembeli cakap xpa boleh ja guna daun2 yg agak tua.. sehari 4kg orang beli daun pisang.. xsompet deh nak naik daunnya... ada peniaga nasi lemak yg beli..

teringat suatu masa di rumah sahabat.. dia tiba2 p ambik daun pisang gara2 teringin nak makan nasi lemak yg di bungkus daun pisang.. hehe.. xda plak den pernah terfikir begitu..


Ada jantung pisang.. kau makan kah? oh den xmakan bah..

pisang awak.. pisang berangan.. bapa pernah g report polis gara2 pisang hilang sampai 8 tandan.... hehehe.. den pun terkejut masa tu.. sampai kena report polis..

pisang yang menanti tuk diperamkan.. masukkan pisang dalam kotak bersama2 kabat yang dibungkus dalam paper.. eh kabat tu apa? yg main mercun tu kah.. hehehe entahlah.. yang tahu.. semua peniaga akan guna kabat tuk kasi pisang @ betik masak serentak.. t baru cantiklah.. lebih kurang macam tu lah..

pisang susu.. enak di makan begitu saja..

pisang awak tiga segi.. sedap di goreng..

 pisang keladi pun sedap dimakan begitu saja.. kulitnya mmg xkan tukar color kuning.. macam pisang nangka..

tahukah anda.. warga nepal @ bangla @ vietnam.. mereka makan dairet jah pisang awak.. masa awal2 ada juga tnya nak goreng kah apa.. mereka cakap makan terus aja.. dah cakap pun macam itik ayam.. siap promote tepung beras lagi.. suh mereka goreng.. mereka nak makan macam tu juga..

lama2.. memang dah tahulah.. mereka dairet ja makan.. agak2 korang akan makan dairet x pisang awak.. macam makan pisang susu @ mas @ berangan.. erk.. terus terang.. xmakan deh.. sebab kelat.. ngada2 tul.. hehehe..


last kerepek pisang.. tuk buat kerepek pisang.. hanya pisang nangka yg selalu digunakan.. ada lagi pisang lain.. time pisang nangka ada.. bersedialah tuk aktiviti mengoreng..

tuk buat kerepek pisang... pisangnya xboleh masak.. walaupun sedikit.. t cepat lemau.. ada beberapa sahabat pernah merasa.. time mereka datang, kebetulan ada.. boleh buat perusahaan nih.. hehehe.. semuanya nak buat..

 ok.. last skali.. umbut pisang... sekilo RM1.50..  tengok batang pisang pun berguna jua tau... orang kata gulai batang pisang sedap.. kalau p kenduri area2 kg selalu adalah.. entahlah.. xpernah cuba pun..

12.9.11

............

kembalilah kepada ALLAH....

bilamana hati kita berada di dalam kegelapan..
Related Posts with Thumbnails