g beli kat supermarket.. then ambik 2genggam sudah.. jangan tamak... basuh2..
masukkan sedikit air dan butter dalam 4sudu.. biarkan cair.. better guna periuk jenis high temperature
dah panas.. tuangkan jagung kita tadi... cepat2 tutup periuk...
pop..pop..pop... tunggulah sampai dah abis meletup2.. terus tutup api..
macam nilah contohnya bila dok pop... pop...pop.... pinjam video yg along ambik guna bb dia..
kan aku dah kata jangan tamak.. bnyak nih.. tuanglah dalam bekas.. pilihlah.. mana tahu kot2 dah hangit yg kat bawah sekali..
ambik kuali besar.. agak2 smua pop corn tu boleh masuklah.. masak gula bagi cair dalam 6-8sudu... then masukkan butter dalam 4-5sudu.. tunggulah sampai jadi cam caramel...
nak masukkan butter dulu then gula pun boleh... nak masukkan dua2 terus skali pun boleh...
masukkan popcorn kita tadi dalam kuali caramel... kacau2.. smpai sebati...
sebenarnya butter n gula tu main agak2 ja.. entah tngok along main campak2 ja.. cuba buat dulu.. pastu anda agak2 sendirilah ya.. kalau manis sngat silalah kurangkan gula.. kalau xmanis.. tambah lagi sikit gula..
ayoh jom kita menonton tv smbil makan pop corn..