21.11.10

kuah udang

xtahulah apa nama spesifiknya.. yg pasti kami hnya pangil kuah udang... selalu dimasak tuk juadah hari raya.. kira benda wajiblah..  nak kata ni resipi dari penang, rasanya x kot.. ramai ja org penang yg xtahu...

mungkin ni resipi turun temurun dari kg ini... coz aku tngok org kg ni aja yg tahu masak macam ni.. kecik2 dulu masa p beraya rumah org kg.. kebanyakan rumah2 yg aku singgah... aku akan makan ketupat ngan kuah udang... bukan macam budak2 sekarang.. masuk pun xmahu...

Bahan2

  • Blend halus tuk bahan 1-5
  1. bawang besar - 3biji
  2. lengkuas - 1inci
  3. halia - 1 inci
  4. serai - 3 batang 
  5. kelapa mesin (kelapa putih sahaja, kalau boleh ambik kelapa yg agak muda) jgn tapis.. masukkan sekali santan ngan hampasnya... kelapa tu dalam 100g - 200g ... bergantung pada jumlah masakan anda..
  6. cili kering yg dah siap blender (agak2 la)
  7. santan (agak2 juga)
  8. asam keping -1
  9. udang - 500g-1kg
    Cara masak
    1. Tumiskan cili blender, masukkan bahan2 1-5 yg di blend halus. Tunggu sampai naik minyak
    2. masukkan santan... tunggu hingga mendidih...
    3. masukkan asam keping
    4. kemudian masukkan udang

      hehehe.. mmg makanan berlemak.. dah masuk santan+hampasnya... pastu masukkan santan lagi... macam ni lah ropenya bila dah siap di masak...

    cara hidangan..
    makan dengan ketupat nasi.. aku xreti nak anyam daun kelapa.. so makan ja ngan ketupat adabi dalam plastik yg direbus..

    masa rebus ketupat tu.. masukkan sedikit garam... bg berlemak skit...

    wakakaka,, high colestrol... sbb tu makan setahun 2x ja...

    haha tipu jah.. setahun 4x kot.. bila teringin nak makan... along akan masak...

    selamat mencuba...
    Related Posts with Thumbnails